It's friday...eh no.

Ja vad säger man. Idag har jag gjort många tankekullerbyttor ska jag be om att få tala om. Imorse när vi klev upp (skrattparty hos syster så vi bestämde oss för att sova över) frågar jag förbryllat: "Vart har jag hett min kofta?" Nina pekar på fåtöljen och jag säger "nä men där ligger ju bara diskhandduken" En sekund senare tittar jag efter igen och se där, där ligger min svarta fleecekofta. Jag letade efter min beigea...som jag har i Övik...heja.

Jag håller mig till de större kullerbyttorna i ett försök att göra dagssummeringen något kortare. Mitt i tjocksocke-tvättandet och mitt samtal med Vikingen ringer syster och frågar om jag kan göra iordning en av hästarna ikväll och eventuellt motionera några andra. Eftersom jag idag var ensam ryttare hemma gick jag ut i garaget och erbjöd gubbarna att ta sig en tur. Rida kände de inte för men brorsan tog hundarna och pappa tog Pirri från marken så tog jag finaste Bestis på turen. Två av fyra hästar avklarade.

Det här med att hålla det kort går visst inte så bra. En av nackdelarna med att skriva snabbt. Och att skriva i ett forum där det inte finns någon anledning att sitta och korrekturläsa eller tänka igenom den produkt jag levererar. Ska anstränga mig mer den dagen jag får för mig att jag ska tjäna pengar på min blogg ;)

Men tillbaka till historien. Efter promenixen med järngänget så red jag Bestis på banan en stund innan jag hämtade Molly. Efter Molly var det Fernandos tur. Spännande att rida honom på banan eftersom jag endast ridit ut honom barbacka en enda gång sedan S köpte honom :P Nuuu är vi nära nästa kullerbytta.

När vi ridit en sväng på ridbanan så gick vi in i stallet och jag sadlade av, satte fast Ferre i uppknytningsringen och sa "jag kommer snart Fernando, jag ska bara gå och väga upp hö så går vi ner sen" Jaha. Jag går upp på lagårdsvind, väger upp höet, tar höet med mig, går ner till hagen. Väl där lägger jag mina vantar i grabbhagens påse och börjar ge hästarna i stora hagen mat. När jag kommer till sista högen ropar jag "Fernando, fernando kom! Nu lägger jag din hög här! Fernando!" Jag tittar mig omkring och ser honom ingenstans. Jag rycker på axlarna, går bort till grabbhagen och tippar ut deras mat över stängslet innan jag återvänder med höpåsarna till lagårdsvind. På väg därifrån bestämmer jag mig för att lämna mina täckbyxor i sadelkammaren eftersom de blivit väldigt leriga under dagen. Jag hinner tänka att "jag måste ju ändå hänga undan Pirris grimma som sitter fast i väggen" innan jag öppnar dörren och ser en häst som står och sover. Bra där Elin.

Vid 18-tiden går jag ut för att hjälpa tjejen som ska rida och när syrran kommit hem för att ta över går jag till gubbarna i garaget. Väl där frågar jag vad klockan är och hör "23" och andas ut. Jamen då är det ju sju minuter kvar till hockeyn. Sådär en sju minuter senare när radion stängs av för att snabbsäkringen på ena uttaget slår ifrån när det ska sågas, så konstaterar jag att jag måste gå in för hockeyn måste ha börjat...sen tittar jag på mobilen..."19.38?!?! Jag har ju missat en hel timme!" Ja...jag missade visst att fundera över timmen. Så det kan gå.

Modo vann iaf matchen, heja heja! Nu ligger vi sexa i tabellen, hoppas LHC förlorar imorgon! Bara en poäng upp till dem. Shit. Träningsvärken börjar säga hej...blir lätt så när jag inte rider speciellt ofta och sedan helt plötsligt rider tre hästar på en dag :P Tur jag inte gjorde nå jättelånga pass. Over and out //Elin

Allt och ingenting

Tänkte jag skulle dela med mig av lite intressant vetande. Visste ni att man bötfälls med 500 kronor om man inte visar tecken när man ska svänga när man är ute och cyklar? I didn't, dags att börja veva med armen när jag är ute och cyklar kanske.

Visste ni att choklad enligt Nationalencyklopedin är: "namnet på ett födoämne tillrett av bl.a. kakaobönor". Födoämnet, låter som något väldigt nödvändigt tycker jag ;)

Visste ni att 01.06 i villkorsrutan på körkortets baksida innebär att man måste ha linser eller glasögon när man kör? Och att det finns asmånga andra spännande koder för diverse specialare?

Hm ja nu blev jag småtrött, måste spara energi till hockeyn så jag får återkomma med fler spännande funderingar en annan dag! Over and out! //Elin

Kändisar från förr

Praktikens andra dag och jag har redan träffat på fem lärare som jag själv haft under min skolgång. Tycker det är väldigt roligt eftersom de här lärarna är några av de som inspirerat mig till att själv läsa till lärare. Känns dock lite lustigt eftersom jag, sist jag såg en del av dem, var elev och nu är jag helt plötsligt deras "kollega" :)

Jag hade inte tänkt att blogga så mycket om min praktik av flera anledningar. Dock måste jag berätta att jag haft min första lektion idag och det kändes bra :) Jag är så glad att perfektionist-Elin lever inombords men att jag lärt mig att vara glad över att vara good enough så att säga. Som en lärarkollega sa till mig idag: det viktigaste som lärare är att inse att saker alltid kan göras bättre eller på andra vis men att man måste kunna nöja sig med de beslut man gjort, utvärdera och förändra till nästa gång och inte haka upp sig på allt som inte gick så som man ville. Hon sa det mycket bättre och mer koncist men ni förstår kanske poängen ;)

Okej nu måste jag bara få säga en sak...DET ÄR HOCKEY IKVÄLL!!! :D Finally! Missade hela Karjala, vilket inte gjorde något eftersom det gick åt fanders, så nu har jag ordentlig hockeyabstinens! Heja Modo!

Middag på det här och imorgon bär det av till biblioteket för att försöka hitta lite didaktikböcker av värde! //Elin

Miss

Första dagen av praktiken avklarad och jag har en positiv känsla inför fortsättningen. Hunnit prata rätt mycket med min tillfälliga handledare och redan imorgon ska jag ha hand om en lektion. Snabba puckar :)

I övrigt skulle vi lärarkandidater på seminarium på Folkets park, vilket egentligen skulle legat på torsdag. Till saken hör att jag för några veckor sedan fick en kallelse från Folktandvården. Yes, tänkte jag, jag får komma dit när jag är i Övik. Nackdelen var att jag kallades min första dag på praktiken. Jag tog därför kontakt med min samordnare för att höra ifall jag skulle behöva flytta tiden. Nejdå, det var lugnt. Kanon tänkte jag.

Som jag nyss skrev dök det helt plötsligt upp ett seminarium men eftersom jag redan fått OK för min tid hos tandhygienisten så sa min samordnare att jag kunde vara med så länge jag hann helt enkelt.

Seminariet handlade om mångkulturalitet och den stund jag var med var intressant, en del tankar väcktes måste jag säga. En sak jag fascinerades över var när en av kvinnorna pratade om modermålsundervisning på distans. Min första tanke var, hur klarar de yngre barnen av att hantera det? Så jag frågade i pausen och tydligen har de distansundervisning ända ner till årskurs ett och det är sällan om kanske aldrig problem med koncentrationen. Sämre är det med uppkopplingen i småbyarna ;)

Men tillbaka till det jag skulle berätta för er. Jo, då smet jag alltså ut från seminariet och kilade iväg till Folktandvården. Väl där möttes jag av en labyrint som till slut tog mig till väntrummet :P De håller på med lite renoveringar. Det var väl en sak men när jag får komma in till min tandhygienist så frågar hon fundersamt om det inte var ganska nyligt jag var där. Ingen aning blev mitt svar och hon kollade på datorn...Jag var dit i mars. Tydligen. Tänk om jag hade kunnat komma ihåg det istället för att bara bli glad över att jag blev kallad när jag ändå var i Övik.

Jaja hon putsade mina tänder och kollade och allting såg bra ut. Det lustigaste med historien är att hon, sist jag var där, sa att jag skulle bli kallad igen om två år. Och tro mig, jag tänkte tanken när jag fick kallelsen. Hmm...har det redan gått två år. Shiet, tiden flyger iväg haha bra där Elin. Så kan det vara. Behövde iaf inte betala något.

Nu ska jag sätta mig och planera morgondagens lektion! //Elin

Halkbanan

Var iväg och gjorde bort andra obligatoriska riskutbildningen igår, med andra ord halkbanan. Supersmidigt att jag fick göra den i Gideå på Öviks flygplats eftersom jag ändå skulle hemöver.

Halkbanan är inget som jag sett framemot överhuvudtaget även om alla jag pratat med sagt att de tyckte den var rolig. Även de som tyckt det varit jobbigt att köra bil. Tack vare alla dessa människor bestämde jag mig iaf för att ta det som det kommer.

Jag och de andra tre som skulle vara med på utbildningen blev hämtade av vår utbildningsledare och efter fikastopp i Nordmaling och däcklämning på samma ort åkte vi vidare till Gideå där vi först betade av lite teori. Summan av kardemumman: förarens beslut kan mångt om mycke se till att det inte händer olyckor. Ingen direkt hjärnkirurgi om jag får vara sådan men tåls såklart att reflekteras över och upprepas.

Efter teorin var det dags att fara ut på landsningsbanan och först fick vi demonstrera lite bromssträckor. Det var två Saab, varav en automat. Alltid lite lurigt att byta till en bil man aldrig kört och även om det är mindre avancerat att köra automat fick hjärnan ändå jobba lite extra för att ställa om sig.

Orkar inte gå in på detalj vad vi gjorde men körde lite s-kurvor med olika förutsättningar, fick känna på skillnaden ABS eller inte ABS och köra lite slalom i värdelöst före med värdelösa däck och försöka häva sladdarna.

Summa summarum, nyttigt att få känna på och måste faktiskt säga att även om jag ser mig själv som en relativt försiktig förare så fick även jag mig några tankeställare. Fick även testa att "krocka" och ja, det gick 7 km i timmen men tusan så oskönt det var när bältet tog emot. Ge tusan i att krocka helt enkelt.

90% av trafikolyckorna beror på förarens beslut. Sedan att en del olyckor har flera olika variabler som påverkar men iaf.

Lördag idag. Skitväder ute. Vi skulle ha balat hö men ja. Skitväder att köra i också kan jag säga. Körde in på byn och tillbaka för att vi skulle handla, ungefär 4 km sammanlagt och ja. Tog mig inte ens upp på gårn på första försöket när vi kom hem :P Slasket är slirigt kan vi väl vara överens om.

Söndag imorgon då alltså. Blir till att förbereda mig för praktiken fast kanske framförallt tandhygienistbesöket haha Det var en plågsam historia sist, inte för att jag hade några hål men för att tandhygienisten var hm...något hårdhänt kan vi väl säga. Hoppas på att jag inte har några hål nu heller bara... :S

I övrigt har jag inte sett någon Karjala-hockey. Nu har det väl inte varit så mycket att se heller kanske eller ja men sura förluster om inte annat. Nu när jag skriver det här blir jag fundersam på om vi spelar mot Finland idag...men det kanske är imorgon. Tåls att kollas upp. Snart elitseriehockey igen iaf! Over and out //Elin

Körlektion numero dieciséis

Större rondeller idag och det gick bra. Ska köra halkbanan på fredag :S Bara sådär :P Blev en plats ledig och körlärarn min tycker tydligen att jag är redo så då äre ju ba te å kör ;) Så smidigt också att vi ska va på flygplatsen i Gideå vilket innebär att jag sparar in en tågbiljett och folket hemma behöv inte köra lika långt för att hämta mig :)

Ber i förväg om ursäkt för att jag skriv lite halvdålig svenska, brukar försöka hålla dialektala stavningar borta till ganska stor mån när det kommer till bloggen men ja är rätt trött just nu.

Körlektion imorse. Gick som sagt bra, har väl inga större funderingar kring det. Så råkade jag börja prata hockey med de fantastiska människorna på körskolan så att jag kom för sent och så mitt i det fick jag reda på att jag redan var sen innan jag ens funderat på att jag skulle bli sen eftersom jag inbillat mig att vi hade akademisk kvart som vanligt även om det klart och tydligt stod tio på schemat. Bra att jag just stått och skrute om att jag aldrig kommer sent ;) Vilket inte är sant, men väldigt nära inpå :P

Så for jag då iväg till universitetet och nya kursen i allmändidaktik. Magiskt! Känns sååå bra att vara tillbaka i lärarprogrammet och ska bli sköj att komma ut på praktik igen! Så strax efter tre slutade vi och då promenerade jag mig ner på stan för att hälsa på gofolke :D Fick middag och värsta efterrätten, mums! Vid halv åtta insåg jag att jag gatt lämna det magiska sällskapet och den magiska soffan för att ta mig hem innan läggdags så att jag sku hinna göra "läxan" till morgondagen. Lite reflektion över ämnesplaner och övriga styrdokument. Mja. Sitter med det än, är väldigt intressant eftersom jag inte är så insatt i nya gymnasieskolan än men känns som att jag kanske kunde ha valt en bättre tid på dygnet att få det gjort. Känns iaf som att jag har kommit fram till några halvvettiga tankar och det är ju inte en c-uppsats jag ska skriva direkt ;) Blir nog en intressant diskussion imorgon och då ska vi även gå vidare och prata om bedömning, det mina vänner är väldigt intressant och för den delen sjukt komplicerat. Tro det eller ej men det är ingen dans på rosor det här med bedömning. Och nu ska vi indoktrineras i den nya betygsskalan också. Fina grejor!

Trött.se tänkte försöka he mig i säng innan midnatt så bäst jag slutar skriva då! //Elin

Körlektion numero quince

Rondeller på schemat idag och det gick väl helt okej till slut. Eller till slut gick det lite mer än bra faktiskt ;) Det som lurade till det för mig först var att jag inte riktigt vågar "tvärgå" till höger fil när jag ska ut ur rondellen, jag smygbyter hellre fil men det gör det otydligt för andra bilister. När jag väl insåg att bästa knepet var att köra som att jag skulle köra in i mittrefugen där jag skulle ut så gick det kanon haha det lät safe va? :P

Nästa problem: anpassa hastigheten/växlingen innan rondellen. Jag är inte så bra på det här med växelval i olika situationer. Jag är heller inte så bra på att hålla farten så länge som möjligt. Något annat jag insåg idag är att jag gärna trycker på gasen när jag blir överkoncentrerad i en situation haha kanske inte jättebra. :P

Med några tips från coachen så avklarade jag några riktigt snygga rondellkörningar till slut :P Skönt att det inte var så mycket trafik ute när jag ska försöka få in tänket ordentligt.

Sista körlektionen innan jul ska avklaras på onsdag och så blir det hårdträning hemma och förhoppningsvis ett körkort i januari. Låter som en plan.

Åååh så fint väder det är idag! Blev så glad av att promenera runt på Campus för att uträtta lite ärenden. Lite sådär lagom "varmt" också och jag måste tentaplugga. Har i alla fall fått friskluft att leva på för dagen och imorgon skriver jag sista ordinarie FEK-tentan ever :D Eller det ska jag inte svära på men som det känns nu iaf :P

Nu - plugga. Vår lärare sa för någon vecka sedan att "ja jag har ju handledning på måndag även om jag inte tycker att ni ska plugga då, jag tycker att ni ska göra något annat dagen innan tentan" Hm ja, jag håller med henne men jag valde istället att göra något annat i helgen så då blir det plugg nu ;)

Hej med er så länge// Elin

Alla helgons dag

Allhegonadagen är tydligen inte samma sak som alla helgons dag. Nähä. Lite förvirrad blir jag iaf. Allhelgonadagen är alltid 1 november medan alla helgons dag är någon gång mellan 31 oktober och 6 november. I år uppenbarligen 3 november.

Jag är rätt dålig på det här med "allmänna" traditioner. Många gånger gör jag saker för sakens skull. Kanske än fler gånger struntar jag helt enkelt i att "fira" eller uppmärksamma helger jag inte förstår mig på. Eller också Googlar jag det och tar ett beslut i efterhand ;)

Tände just några ljus. Gick åt pinsamt många tändstickor måste jag säga :P Vet att det är tradition att tända ljus under allhelgona för att visa att vi tänker på de som lämnat oss. Ska jag vara ärlig så har jag idag helt enkelt tänt ljus bara för att jag tycker det är mysigt.

Jag behöver inte tända ljus för att tänka på de som lämnat oss. Jag tänker på dem hela tiden, med eller utan tända ljus. Okej kanske inte hela tiden men de finns alltid med mig i mitt hjärta. För att vara en som ogillar klyschor ska det sägas att det smärtade lite att skriva det där men det är lättast att få fram vad jag menar på det sättet.



Men visst är det mysigt med ljus och kanske tjänar det lite som en påminnelse av vad de som lämnat oss gav till våra liv när de var i livet. Ljus. Men jag låter minnena leva kvar, ljusa och glada i tron att det är vad de bortgångna velat. Det är i alla fall vad jag vill den dagen jag dör. Att min låga ska få fortsätta brinna hos mina nära och kära.

Nog med klyschiga uttryck, nu är det hockey och jag som trodde att vi började 18.30 har då missat mer en en period. Heja mig. Not. Heja Modo, oh yes! Mosa Timrå! Hoppas vi! //Elin

Fredagar

Jag tycker det är så härligt att vi alla har vår egen tjusning med saker och ting. Som det här med fredagar till exempel. Jag vet inte vad ni tycker är bäst med fredagar, men vet ni vad jag tycker är allra bäst? (Nu snackar vi fredag efter avslutad skoldag/arbetsdag)

Det allra bästa med fredagar är, enligt mig, att kvällen är min, min och bara min! Det finns inget i världen som säger att jag behöver göra något jag inte känner för. Fredagskvällar är heliga och innehåller inga "måsten". Vill jag göra ingenting så gör jag det och vill jag göra något så gör jag det ;) It's my choice :)

Så ikväll blir det pluggfritt chillaxande med lite tv-serier minsann. Höstvädret bjuder in för lite "soffmys" så jag kanske till och med ska passa på att tända lite ljus som jag så sällan gör annars. En av få fördelar med höstrusk: mysfaktorn :)

Gårdagens hockey pratar vi inte om. Dagens plugg lämnar vi bakom oss och kvar har vi...fredagsmys! :D //Elin