Ekonomisk filosofi

Ekonomisk filosofi. Ursäkta? Ja, ekonomisk filosofi. Vad innebär det att vara rik/fattig, att spara/inte spara, vad innebär det att vara ekonomisk? Alla de frågorna, och säkert några till, kan för mig sammanfattas "ekonomisk filosofi".

Jaha, vad har jag för ekonomisk filosofi då? Lite för stort för att kunna sammanfatta på en kväll kanske men ni får se det som en följetong. En del av min ekonomiska filosofi innebär att jag undviker att köpa sådant som jag inte har behov av.

Så här är det. Jag har gjort ett aktivt val att inte ta något studielån och har inte jobbat speciellt mycket under mina år på universitetet. Det har blivit lite ströjobb utöver ungefär två veckor i början av sommaren och i början av hösten. Några tusenlappar per år med andra ord men om vi säger som så - det är ett enda år av mina fem år på universitetet som jag har gått över skattegränsen. Nu handlar inte det här om att blotta min ekonomi utan att ge er en förståelse för min filosofi.

I och med att jag gjort dessa val har jag även valt att vara rätt så ekonomisk, om jag får säga det själv. Som nämnt försöker jag undvika att köpa saker jag inte har behov av och för tillfället har jag en, av mig kallad, "achievement list".

Min lista består två kategorier: saker jag måste klara av och saker jag skulle vilja ha. Exempelvis fanns tentan i räkenskapsanalys med på listan. Jaha, tänker ni kanske, vad ska den listan vara bra för då? Nä, det handlar inte om att jag inte kan komma ihåg vad jag måste göra eller vad jag skulle vilja köpa. Det handlar om ett slags belöningssystem. När jag klarar något på listan (få jobb är en punkt), får jag belöna mig genom att köpa något av det som finns med på "vill ha"-listan.

Förutom att min ekonomi mår bra av de minimala impulsköpen så känns det lite extra bra för mig när jag väl unnar mig något som jag velat ha länge. Både bra för själen och plånboken med andra ord :)

Det fantastiska med ens privatekonomi är att man själv kan göra rätt mycket för att påverka den. Det handlar om att anpassa sig till den situation jag befinner mig i. Är jag arbetssökande kanske jag låter bli att köpa den där fina kavajen som jag funderat på ett tag, om jag däremot har fast inkomst som täcker mina fasta kostnader med god marginal så kanske jag köper den där kavajen.

Jag har funderat på hur jag skulle hantera att bli rik. Det lustiga är att jag mest troligt skulle spara väldigt mycket av pengarna. Jag har svårt för att göra saker bara för att jag kan. Att köpa saker bara för att jag kan är för mig mer eller mindre som att slänga pengar i sjön. Med det sagt är jag väldigt för att unna sig själv saker som man verkligen vill ha, om ens ekonomi tillåter det. Däremot är jag inte så mycket för personer som klagar på att deras pengar inte räcker till när de är masters i impulsshopping. Det är faktiskt en skyll-dig-själv-situation.

Men vi har alla våra ekonomiska filosofier, det är bara att acceptera och respektera men jag tycker det är rätt intressant att reflektera över :) Nu blir det glass som inhandlats för NOLL kronor, tack Ica Mariehem för det ;D //Elin

Vecka 18

Hej vecka 18, vad trevligt att ses! Tack för att du umgås med din kompis regn och smälter snön som är kvar. Det skulle dock uppskattas ifall du kunde stå ut att umgås med sol någon dag. Jag vet att hen är rätt uppslukad i det faktum att alla tycker om hen mer än regn, men regn kan behöva en paus från allt gnäll. Du får skicka lite kärlek från mig till hen så lovar jag att ge sol en redig dos av gnäll nästa gång vi träffs!

Det är måndag. Mycket har sagts om måndagar och ska vi vara sån kanske måndag helt enkelt är missuppfattad. Det är inte hens fel att hen är veckans första dag och därmed dagen som tar slut på helgen. Show some respect, hen can't help it.

På onsdag är det maj och även om jag tycker om april, så känns det rätt trevligt med lite ombyte i tillvaron. Maj måste dessutom rankas som årets bästa månad, jag menar...jag föddes ju ;)

So let me tell you vad slutet av april innebär:
- Drygt en månad till att jag fyller den ålder som jag hela tiden påstår mig vara, ligger alltid ett år före av någon anledning :P
- Drygt en månad kvar till Blodomloppet
- Drygt en månad kvar innan vårt examensarbete ska vara färdigt
- Drygt en vecka kvar tills jag ska ner till Stockholm på en del...ärenden.
- Drygt fyra dagar kvar till Hockey-vm
- Drygt två-tre veckor kvar till säsongens första westerntävling, för min "hemmaklubb" alltså
- Drygt en månad kvar till sista sommarlovet som student

Jag skulle kunna fortsätta resten av denna missförstådda måndag men jag misstänker att det redan ekar "drygt en månad" i ert huvud, så jag lämnar er med det.

Nu när jag tänker på det. Måndag får ofta heta "meningslösa måndag" för många. Jag ger er här, den alternativa veckan:

Missförstådda måndag
Tänkvärda tisdag
Outredda onsdag
Trovärdiga torsdag
Fräcka fredag
Lediga lördag
Snabba söndag

"Vad är det för dag idag?" säger du. Hen säger "måndag 29 april, jag säger: ""Missförstådda måndag." Ja varför inte. //Elin

Hästsport och matlagning

Göteborg Horse Show och just nu världscupfinal i hoppning. Rolf-Göran Bengtsson 5:a efter första omgången och både Fredricsson och Eckermann rider ska också rida andra omgången. Söta Ninja i inslag nu haha.

Kan inte låta bli att reagera på att kommentatorerna sitter och säger "den" till alla hästar. De har väl för tusan papper som talar om det är ett sto eller en hingst om de nu inte kan se det alldeles själv. Hmpf.

I övrigt tillagas "jaktlåda" i detta nu, GRYMT god och det var alldeles för länge sedan vi gjorde den sist! Något annat som är grymt är den soliga söndag. Synd bara att det är just söndag. Vi hann med en promenad i solen imorse och passade på att handla på vägen så att säga. Blev till och med en glass i...önskar jag kunde skriva solen...motvinden. Nog för att det var sol också men ärligt talat, det blåste så mycket att mina ögon tårades till den grad att tårarna bokstavligen rann ner för kinderna. Ej okej.

Imorgon är det måndag. Ny dag, ny vecka och tusan snart är det ny månad :S 1 maj på onsdag.

Apropå 1 maj. Om ni inte äger/tycker om djur, SNÄLLA respektera dem i alla fall. Spring inte runt och smäll smällar på mindre passande ställen och håll fyrverkeriet till midnatt. Tack på förhand.

Over and out //Elin

Spring time

Håll i er nu för nu kommer det något fyndigt...*trumvirvel*...spring time, både för oss och moder jord. Hm okej. Det var inte riktigt lika roligt som det lät i mitt huvud. Vi tog oss i alla fall ut i vårvädret och sprang en liten sväng, tror vi tajmade bra för bara strax efter mulnade det på.

I övrigt har dagen bestått av koncernredovisningsplugg och snart, mycket snart, är det dags för första officiella hockeygalan :D Sanny Lindströms inofficiella twitter-gala ifjol var helt klart epic men att det blir två webbsända galor i år tackar då inte jag nej till ;) Så missa inte kvällens på Sportbladets webb-tv!

Woop woop, på återhörende gott folk! //Elin

Woohoo

Jag och syrran blev uttagna till att testa Kari Traa Butterfly Top, yey :D Lite extra pepp för vår träningssatsning, längtar tills de kommer på posten!

I övrigt är det full fart med examensarbete, jobbsök och plugg till den sista tentamen. Snart hockey-vm också så det är bra att jag gör bort tentan på lördag ;) Håll tummarna att det går vägen, koncernredovisning är verkligen inte piece of cake...

Det är snart maj :O Oj oj tiden flyger verkligen. På två veckor är det jag som flyger, ner till Stockholm för lite business och så får jag förhoppningsvis träffa min fina vän som jag inte sett på alldeles för många år. Ska bli skoj :)

Nämen koncentrera sig på hockeyn kanske, började bra för Tre Kronor men nu får de passa sig så att Ryssland inte vaknar till. Tvn är för långt bort så jag ser inte riktigt hur många minuter som är kvar haha Jag träffade förresten Pär Mårts dubbelgångare idag haha den ni!

Har inte haft tid över för mina instruktionsfilmer om Google Drive än men hoppas på att ta tag i det hela inom en snar framtid, håll ut! :) //Elin

Tänkte bara...

Tänkte bara säga hej. Så, hej! Är trött efter drygt sju timmar examensarbete, två timmar koncernredovisning, två timmar skriva cv/personligt in och skicka in (skicka in delen som tog längst tid) och nu drygt en kvarts hjärndödhet :P Osäker om jag ens får ihop det där till dygnets timmar. Ja i och för sig, så ägnade vi ett par minuter åt våra 150 knäböj för dagen och sammanlagt har jag väl befunnit mig på cykel cirka en halvtimme under dagen.

Vill man så kan man. Ett citat som följer mig sedan gymnasietiden: If you fail to plan, you've planned to fail. True that. Men idag lyckades jag uppenbarligen med planeringen för jag hann med det jag tänkt och lite till och kan ändå gå och lägga mig så jag får åtta timmars sömn innan vi kliver upp vid sju.

Det här med att kliva upp sju ska ni veta, det är rent för rutinen. Ifall ni har sömnproblem eller så är det ett bra tips. Gå och lägg er samma tid och kliv upp samma tid oavsett vad det är för veckodag så kommer ni garanterat bli piggare. Sedan behöver man kanske inte följa det punkt till pricka men ja ni förstår poängen.

Har hitintills skickat iväg tio jobbansökningar, två till åker iväg imorgon men där kunde jag inte skicka in mitt färdiga CV utan måste fylla i allt from scratch. Det får vänta till imorgon med andra ord.

Nu när jag klarade en av mina två oavklarade tentor har jag gett mig tusan på att jag ska klara den andra när den går 27 april, med andra ord nästa lördag. Det innebär minst 2 timmars koncernredovisning varje dag samt en helg med betydligt fler timmar ägnade till det. Nu jädrar!

Nämen göra sig klar för sängen kanske! //Elin

Kickat igång igen

Igår var det dags igen, löpturerna återupptogs! Nu när det börjat töa valde vi att springa grusvägen längs sjön, asfalten är som lite taskig mot benen :P Vi kom fram till att det bästa, efter drygt två veckors uppehåll, var att springa obestämd tid utifrån hur länge vi tyckte kändes bra. Det blev 45 min och så på det 50 knäböj. Jo för nu är det så att syrran har kommit fram till att vi ska bli lite extra vältränad ;) Bara för att spä på träningsvärken passade jag på att ta cykeln idag. Mina vader tycker inte om mig just nu haha

Nu har jag ett announcement to make, JAG KLARADE TENTAN! Det var då på tiden och bra med tanke på att jag redan köpt mig min "om-jag-klarar-tentan-får-jag-köpa-den-här"-jackan ;)

Nämen äta upp middagen och njuta av kvällen kanske :D //Elin

Nu är det nära

Nu är det nära, med 4,5 vecka kvar till Blodomloppet så har jag och syrran en vecka kvar av träningsprogrammet vi inledde i januari. Målet att springa en mil är nära och sedan får vi se vad vi går vidare med. Det vi funderat lite på är att köra ett program som är upplagt för att träna så att man klarar av att springa 5 km snabbare. Känns som passande med tanke på att det i år blir 5 km på Blodomloppet :D Ska du också springa kanske vi ses där ;)

Idag har jag och min uppsatspartner passat på att njuta av solen, blev tre timmars arbete ute på "soldäcket" :) Mittseminarium på fredag, tänk vad tiden går.

I övrigt har jag laddat ner ett program för att kunna spela in det jag gör på min dator. Insåg att det är lättare att introducera Google Drive på det sättet :) Ska se om jag kan få till något framöver men som sagt, tiden springer iväg. Inte nog med att den springer iväg, den springer nog ifrån mig ibland.

Ska se till att komma in i bloggandet igen, minst ett litet inlägg per dag borde kunna hinnas med med tanke på hur snabbt jag skriver ;) Har massa bilder på mobilen som jag skulle vilja dela med er men den samarbetar inte riktigt när jag ska koppla upp den mot datorn. Det ska nog lösa sig det med :)

Hej och hå, vad det går! På återhörende! //Elin