Övik <3 Umeå

Jag tycker om Övik. Jag tycker om Umeå. Jag tycker om tanken på ett samarbete mellan kommunerna. Jag tycker hela ståhejet med en förlovningsfest är...lustig.

Hade missat detta helt tills brorsan nämnde något om jippo i norra rondellen vid Coop i Örnsköldsvik. Jag surfade in på Allehanda och stöp i nyheten (för mig) om att kvällen bjuder på förlovningsfest mellan Övik och Umeå. Ett redigt program för kvällen måste jag säga med allt från ljusgraffiti till jonglörer och tal samt direktsändning på nätet (med kass kvalité men ändå).

Jag kunde inte låta bli att titta på sändningen en stund och kunde heller inte låta bli att slå på tvn för att se regionala nyheterna. Känner att jag blev lite imponerad av nyhetsuppläsaren som lyckades hålla masken. Det gjorde däremot inte jag när de frågat västerbottningar kring förlovningen.

En reaktion: "bra med lite blandning av människor och kulturer" Inte för att vara sån...men är det bara jag som tycker att Övikare och Umebor är typ same different?

En annan reaktion: "jag tror de har ganska rikssvensk dialekt" tja allting är relativt :P

Kan nästan tro att västerbottningar tycker att Övik är nått slags främmande exotisk land ;) Övikare är folk men de bor i ett främmande land :P Nä jag vet inte riktigt vad jag ska säga...undra om regionala hemma ha prata med Övikare om vad de tyck om Umeborna...:P Det är så härligt med folks bilder av andra :D //Elin

Körlektion numero quatorce

Idag var det körfältsbyte som stod på schemat. Haha. Ja...nä men det gick bra, efter ett tag. Det är ju lite det som är poängen, att jag ska lära mig så att säga :P

Vingligt som tusan i början när jag skulle titta mig över axeln. Var halvt på väg in i nå mitträcken och sådär men annars så ;) Inte tillräckligt vingligt för att min körlärare skulle ta tag i ratten i alla fall :P Men måste säga att dagens utvecklingskurva pekade rakt upp i skyn! Varje gång jag bytte blev det bättre och bättre och överlevde även ett störande tight byte. Nöjd med andra ord.

Satt även och körde runt runt i en rondell sådär tre varv för att jag skulle få känna "att jag är chef"...kände mig mest disorienterad med en stark vilja att lämna rondellen ;) Nästa lektion är det just precis det som står på schemat: rondeller. Det ska nog gå fint det också.

I övrigt är deltentamen 3 avklarad, vi var tydligen först med att lämna in också. Inte för att det är någon tävling eller så...;) Väldigt effektiva var vi! Tog hela fyra timmar denna gång i jämförelse med två timmar som tidigare deltentamen :P

Dags för lunch tror jag minsann! //Elin

Grått

Jaha. Fint och vitt igår. Grått och trist idag. Tack regnet. Nästan 5 plusgrader ute. Men men, det är som det är. Hoppas på att vintern tänker komma snart men den som väntar på nått gott...eller nått ;)

Bestämde mig för att baka muffins och använda grahamsmjöl eftersom jag hade en dutt i en påse jag ville bli av med. De blev helt okej. Men hade mest troligt blivit mumsigare med vanligt mjöl. Så kan det vara. Sockerkaka på grahamsmjöl brukar iaf bli mums, blir som lite nötigare. Ett tips om man tycker det är gott :)

I övrigt räknar jag ner till hockeyn istället för att fokusera på studierna. Det går lite trögt på pluggfronten kan vi väl säga. Men det går framåt, sakta men säkert.

Tänkte cykla ut på Coop och köpa mig en brödrost, fint reapris men även om jag är väldigt nöjd med mina regnkläder är det ändå inte jättekul att he sig ut i regnet. Det skulle dessutom innebära att jag måste montera nya lyset på cykeln vilket känns onödigt i och med att jag mest troligt inte kommer cykla någe mer i höst.

Musik, plugg och så lite fika så ska jag nog kunna njuta av det dåliga vädret ;) //Elin

Karjala cup

Är lite lat så det fick bli copy-paste från Expressen. Här är iaf Karjalatruppen och jag är inte bara lat utan även trött så jag nöjer mig med att markera vissa spelare med fetstilt text för att markera att jag känner mig lite nöjd över att de ingår i truppen ;) Vidare värderingar av det får ni bilda er själv :P
Hela truppen till Karjala Tournament:

MÅLVAKTER

32. Gustaf Wesslau, HV71

40. Johan Holmqvist, Brynäs

BACKAR

3. Niclas Burström, Skellefteå

4. Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl

5. Daniel Fernholm, HV71

6. Oscar Fantenberg, HV71

16. Tobias Viklund, AIK

51. Jonas Ahnelöv, Modo

77. Victor Hedman, Tampa Bay/Barys Astana

FORWARDS

9. Tony Mårtensson, SKA St. Petersburg

10. Martin Thörnberg, Torpedo Novgorod

12. Fredrik Pettersson, Donbass Donetsk

14. Richard Gynge, Dynamo Moskva

15. Melker Karlsson, Skellefteå

17. Carl Söderberg, Linköping

18. Jesper Fasth, HV71

19. Calle Järnkrok, Brynäs

20. Joel Lundqvist, Frölunda

24. Oscar Lindberg, Skellefteå

27. Patric Hörnqvist, Nashville/Red Ice

60. Mikael Backlund, Calgary/Västerås

62. Carl Hagelin, Rangers/Södertälje

92. Gabriel Landeskog, Colorado/Djurgården

Reserver som inte reser:

Johan Gustafsson, Sebastian Erixon, Simon Hjalmarsson, Per Åslund, Niklas Olausson, Robert Nilsson

SÅ SPELAS KARJALA TOURNAMENT

Onsdagen den 7 november 2012

7/11 kl 18.00: Tjeckien-Sverige, Tipsport Arena, Liberec. TV10 direktsänder.

7/11 kl 18.30: Ryssland-Finland.

Fredagen den 9 november 2012

9/11 kl 15.00 Sverige-Ryssland, HK Areena, Åbo. TV 10 direktsänder.

9/11 kl 18.30 Finland-Tjeckien, HK Areena, Åbo

Lördagen den 10 november 2012

10/11 kl 13.00 Tjeckien-Ryssland, HK Areena, Åbo.

10/11 kl 17.00 Finland-Sverige, HK Areena, Åbo. SVT2 direktsänder.

OBS! Alla matchtider är angivna i lokal tid

Körlektion numero trece

Börjar bli paranoid över min stavning när det kommer till spanska siffror...måste verkligen färska upp spanskan! Var i alla fall och körde imorse. Trafikljus som stod på schemat. Alltså trafikljus i korsningar. Vänstersvängar. Inte så kul. Men helt okej ändå. Solen lyste, rakt i ögonen på mig, och jag gjorde en del nyttiga misstag som jag förhoppningsvis lär mig något av.

Dagens lärdomar:
- att komma ihåg att titta över axeln när jag svänger eftersom gångare/cyklister från grönt samtidigt som mig.
- håller jag mig alert är det lättare att komma iväg snabbt och smidigt
- söka luckor är viktigt för flyt i trafiken...vilket jag vet men i min värld är alla luckor för små ;)
- "Gena" i svängen när jag är i en korsning med trafikljus så att den som ska svänga åt andra hållet också ska kunna svänga.
- att alltid välja högerfilen ifall jag inte vet vart jag ska. Logiskt och jag vet det sen tidigare men lätt att glömma när jag väl sitter där.
- håll farten ända tills du är inne på "avfart", vilket jag också vet men det är lätt att komma ihåg i teorin men svårare att minnas i praktiken.
- körfältsbyte: kolla axeln, håll farten, blinka, gasa på lite, kolla axeln byt. Hm det ska vi träna nästa lektion så det kanske blev lite fel där ;)

I övrigt då? Mårts har tagit ut truppen till Karjala, vilket jag återkommer till i ett senare inlägg. Har varit i skogen i helgen och kört och poat på med lite allt möjligt. Bland annat träffat nyaste kusinbarnet, helt galet att man kan vara så liten. Nästan rädd han sku gå sönder när jag höll i han :P Söt liten grabb :) Träffade även kusinbarn i storlek större och hon uppskattade mina röd-vit-gröna naglar...misstänker att hon var mest förtjust i nagellacket även om jag personligen lägger stor vikt på färgerna ;) Lördagens hockeymatch är glömd sedan länge.

Har träffat min framtida kurskamrat i eftermiddag för att diskutera examensarbete och det känns mycket lovande måste jag säga :) Nu är det ju som ett tag kvar men känns bra att vi pratat igenom hur vi tänker och känner inför arbetet och bestämt oss för att bolla lite idéer fram till att kursen börjar.

Suttit på universitetet och pluggat mest hela dagen idag. Vet inte om jag kan påstå att jag var så mycket mer produktiv än vad jag brukar vara när jag är hemma men jag bet i alla fall ihop och fick en hel del gjort. Höll dock på att somna i boken kring två, kan ha berott på min gosiga jacka som höll mig från att frysa ihjäl. Det är då få ställen på universitetet som är varma :S

Allt för Sverige inledde säsongen på Ulvön, skoj! Ett väldigt kul program faktiskt, har ni inte sett det så borde ni kolla in det på SVT-play!

Just det, DET SNÖAR :D Inte jättemycket nu men rätt så mycket när vi gick från universitetet :) Myyys :) Hört rykten om att det ska regna i veckan...håller tummarna för att det tänker låta bli! Vi ser väl. Hej så länge//Elin
-

Körlektion numero doce

Körlektion imorse vid halv åtta. Som min körlärare sa "idag har du den mest intensiva lektionstiden, väldigt bra träning". Misstänker att middagsrusningen inte är någon direkt dans på rosor i lugnhets-perspektiv heller :P

Ner i centrum och fickparkera samt köra runt för att se hur mycket jag tagit till mig av stadskörningen. Med andra ord fick jag köra mycket efter eget huvud. Niklas tyckte jag skötte mig bra, jag tyckte det gick helt okej. Han satte dock dit mig på dagens första kuggis men övriga klarade jag galant :P Svängde in på en enkelriktad gata, från en enkelriktad gata och när han inte sa något om att jag skulle svänga tänkte jag att jag skulle fortsätta framåt men när han säger stanna så klickar det i min hjärna för där mitt framför min näsa sitter en förbudsskylt :P Men men, jag är inte den som gärna gör om misstag så sen gick jag inte på en enda "kuggis" :P

När vi stod vid trafikljusen på väg ner till stan så börjar Niklas fråga något om grön pil och jag, snabbt som tusan, svarar (innan frågan är ställd) EGOPIL! Okej jag skrek inte ut det men ganska bestämd var jag haha det var inte alls det han tänkt fråga men jag kopplade direkt till förra lektionen :P

Dagens lärdomar:
- Fickparkering är inte så krånglig bara man kommer ihåg "reglerna" och tar det lugnt.
- Det är mycket lättare att planera om jag inte tar en sak i taget utan försöker få en snabb överblick.
- Även om jag inte litar på cyklister/gångare måste jag våga visa att jag inte tänker släppa dem där de har vänjningsplikt även om jag då såklart måste vara beredd att stanna.

Dagens konstaterande: Det är sjukt mycket lättare att ta in vad som händer och vad som gäller när körningen börjar gå av sig själv.

Så är det. Flyter på rätt bra nu och ja, nästan så att jag tycker det är kul att köra. Eftersom jag åker hem på praktik i november konstaterade vi idag att jag inte behöver hinna med mer än 3-4 lektioner innan dess för att få jobba med resten av grunderna i stadskörningen. Jag har ju för ganska länge sedan insett att jag inte kommer hinna med körkortet innan jul men nu när vi hade diskussionen imorse och även Niklas konstaterade att det kommer bli svårt pga. praktiken så blev det som verkligt. Känns lite surt men å andra sidan har jag väl ingen större nytta av körkortet i december än i januari :P Dessutom är julhelgerna uschiga när det gäller trafikolyckor så då är det lika bra att inte köra :P

Jaha men eljeste då? Jo imorgon är det hockey. Finally! Damerna kickade by the way ass i gruppspelet i europacupen de spelar, well done! Solen skiner ute, dagens deltenta gick kanon och vi var lika snabb som sist. Jag har haft fredag hela veckan men vid det här laget har jag sagt "det är onsdag idag" sådär 25 ggr idag så nu borde jag ha koll på det för resten av dagen iaf...haha

Lunch på det här så lite mer koncernredovisning kanske! //Elin

Körlektion numero once

Idag blev det till att fara ner till centrum och köra. Först lite snabb repetition, för repetition är kunskapens moder, i utkanten av stan och sedan in i hetluften. Det lurigaste med att köra i stan är för mig att hinna med att reagera på alla skyltar samtidigt som jag har koll på allt annat som händer runt omkring mig. Att veta vad skyltarna betyder när jag ser dem på pappret är inga större problem men just att hinna tänka och köra efter dem :P Men tycker ändå att jag får godkänt idag.

Dagens lärdomar:
- Haha har i mina efter-lektion-anteckningar skrivit "titta-blinka-passera"...menar såklart placera. Bra där svensklärarn. Ett viktigt mantra för att få det att flyta.
- Jag måste tänka på att jag inte blockerar för trafik från vänster bara för att jag fokuserar för mycket på att jag ska släppa trafiken från höger där högerregeln gäller.
- Utfartsregeln är inte alltid så uppenbar men väääldigt bra att hinna lägga märket till :P
- Hastighetsskyltar tycks filtreras bort i min hjärna, selektivt seende eller nått...kör dock sällan för fort men kan ju vara bra att veta vad det är för hastighet :P
- Låt bli att låsa blicken. När jag får syn på något jag måste hålla koll på, exempelvis en bil som jag måste lämna företräde åt, glömmer jag bort att fortsätta titta efter annat och planera min väg. Lurigt.
- Bromsberedskap är fina grejor när man kör i stan men lätt att glömma bort.
- Det här med att trafiksituationen kräver att jag går ner på 1an rätt ofta gör mig småsnurrig så jag glömmer lätt att jag sen borde gå upp på tvåan så fort som möjligt. Har dock blivit hyfsad på att höra på bilen när den gråter :P
- Grön pil = EGOpil, jag är kung! Lätt att veta, svårt att komma ihåg när jag får frågan. Damn you kuggfrågor :P
 

Imorse låg det yttepyttelite snö på marken men lagom till sådär klockan tio hade det töat bort. Lika bra det :P På ett sätt vill jag att det ska komma snö på riktigt för jag tror det är bra att få övningsköra på snö men samtidigt vill jag det inte alls för tanken på att köra i skitföre känns inte så lockande. Å andra sidan behöver inte snö betyda skitföre :)

Så annars då? Ja det är måndag. Jag har hunnit med lite föreläsning på universitetet och lite körteori innan körningen. Imorgon är det då tisdag. Hockeyfri-tisdag. Det ogillas. Inte hockey förrän torsdag. Mycket illa. Deltentamen 2 på onsdag, får se om den är mer att bita i än den första men jag ska iaf ägna morgondagen till att förbereda mig på bästa vis så att min lagkamrat inte behöver dra så mycket av lasset själv. Men nu middag! //Elin

Dagsljus

När jag körde till Husum för att ta tåget till Umeå senast så hade jag och pappa en diskussion gällande det här med klockan. Jag sa något om att det går fort när det väl börjar bli mörkt och pappa började fundera på när vi ska ställa om till normlatid...vartefter jag tycker att det har vi väl redan gjort typ i augusti eller något...vet inte riktigt vad jag har att säga till mitt försvar. Svaret är iaf: 28 oktober. Så nästa söndag är det dags att träda in i normaltid igen :P

Bara för sakens skulle gatt jag googla på när solen går upp och jag bjuder på klockslag för resten av oktober för Umeå:
Dag Uppgång Nedgång Dag            Natt
20   07:46     16:59       9h 13m     14h 47m
21   07:49     16:56       9h 7m       14h 53m
22   07:52     16:52       9h 0m       15h 0m
23   07:55     16:49       8h 54m     15h 6m
24   07:58     16:46       8h 48m     15h 12m
25   08:01     16:42       8h 41m     15h 19m
26   08:05     16:39       8h 34m     15h 26m
27   08:08     16:36       8h 28m     15h 32m
28   07:11     15:33       8h 22m     15h 38m
29   07:14     15:29       8h 15m     15h 45m
30   07:17     15:26       8h 9m       15h 51m
31   07:20     15:23       8h 3m       15h 57m

Så kan det vara. Tog idag det dumma beslutet att Zumba innan duschningen...kommer garanterat ha träningsvärk i mina ben imorgon. Har inte Zumbat på evigheter. Dumt av mig speciellt med tanke på att jag ska köra imorgon. Great :P Jaja det som inte dödar det härdar ;) Har fortfarande inte kommit igång med mitt nya 6-minutersprogram men får väl ta tag i det imorgon då kanske. Måndag som det är och allt :P

Insåg att jag är i Övik på praktik under advent/jultiden. Bad juju. Betyder att det är noll mening att pynta lägenheten. Trist. Men då kan jag spara in på julstädningen också ;) Ser att massa folk passar på att putsa rutorna innan det blir för kallt...jag äger inge fönsterputs så det får nog vänta tills jag flyttar ut ;) Kanske dock måste plocka bort myggnätet snart...vi får se.

Nu lite chillaxing på veckans sista dag och sedan sängen för en god natts sömn så jag orkar med vecka :) //Elin

Läraryrket

När någon frågar mig om vad jag pluggar och jag svarar lärare reagerar folk olika. Såklart. En del konstaterar att jag gör det bra, antingen med antydan på den långa studietiden eller yrket i sig. Andra kommer med kommentarer att de aldrig skulle vilja jobba som lärare själv eller så dyker det upp fakta gällande dagens system. En del dra paralleller till sin egen skoltid och det är just de reaktionerna jag gillar mest. Det är så härligt att få höra andra berätta om lärare de minns som i positiv bemärkelse påverkat deras sätt att vara eller lärt dem något som de bär med sig hela livet. Jag hade ett sådant samtal med en tjej från körskolan så sent som igår kväll och när hon berättade om svenskläraren hon haft på gymnasiet som satt sina spår blev jag lite glad. Det är sådana berättelser som gör att jag påminns om varför jag vill bli lärare. Läraryrket är ett viktigt yrke. En del har säkert undervisning i blodet, andra inte men oavsett så finns det inget "bara" över att vara lärare. Vi har alla en gång varit elever och många "vet" såklart hur det är att vara lärare. Men en sak är säker. Jag är lärarstudent. Jag har studerat i snart fem år och kan ärligt inte säga att jag VET vad det innebär att vara lärare. För jag är ingen lärare, än. Det kan jag inte komma och påstå förrän den dagen jag kommit ut i arbetslivet och faktiskt kan titulera mig lärare. Alla har vi olika syn på vad en lärare är och hur mycket lärare är värda. För mig är lärare guld. Tänk er ett samhälle utan lärare, lärare i alla olika bemärkelser. Känns det bra? Inte för mig i alla fall. Vi har alla olika åsikter om vad läraryrket innebär och det är helt okej, men kan vi åtminstone enas om att det är ett viktigt yrke? You pick. //Elin

Körlektion numero diez

Dagens körlektion: stadskörning och träna på väjningsregler. Vi höll oss i yttre kanten av stan, nästa lektion ska vi in i centrum och köra. Tycker det gick rätt bra, inga gigantiska fel och enda gången Niklas använda dubbelkommandona...tror jag...var i en vänstersväng på väg hem för att säkerställa att jag inte skulle få motorstopp mitt i alltihopa :P Nu blir det till att plugga lite extra mycket på tänket tills nästa gång.

Dagens lärdomar:
- lita inte på att andra följer reglerna (vilket jag iofs konstaterat long time ago men det blir som tydligare nere på stan)
- speglar är kung (alltså såna som kan sitta i korsningar) men rätt förvirrande när man inte är van
- att kunna skyltar i teorin är inte samma sak som att kunna tillämpa dem i praktiken. Jag jobbar på det :P
- Tydligen är jag bäst, inte på att köra bil direkt men mitt sätt att vara typ haha det är ju alltid fint att höra.

Riskettan igår kväll. Kanske jag redan talat om för er nu när jag tänker på det. Var lite trött igår kväll så inte helt hundra på ifall jag ens bloggade haha :P Iaf så var det en trevlig kväll om än inte så mycket nytt men fick iaf ta in lite andras tankar och det skadar aldrig.

Vill gå på hockey på fredag. Så just nu hoppas jag på att mina systrar också vill det. Imorgon alltså. Det vore nice men vi ser väl. Förlusten igår var inte så nice. Men den är redan glömd. Heja Modo.

Är lite kär i mina nya regnkläder haha tur för mig att det regnar hela tiden då :P Nämen lite mer studier på det då kanske! //Elin

Blodgivning nr 2

Idag var det då äntligen dags att lämna blod igen. Blev ju förkyld när jag skulle lämna sist men nu så. När jag anmälde mig i receptionen frågade hon hur jag ville göra med ersättningen och det är just detta som kommer vara inläggets huvudämne: ersättning vid blodgivning.

När jag lämnade sist, första gången jag lämnade, skänkte jag mina 30 kronor till Barncancerfonden om jag minns rätt. När hon frågade hur jag ville göra funderade jag ingen längre stund och tittade inte ens på sakerna som fanns i skåpet. Efteråt kände jag att ja, jag kunde väl ändå ha tittat för jag tycker inte alls det är någon skam att välja något ur skåpet när man valt att lämna blod. Däremot är det heller inte fel att skänka pengarna, även om det är en liten slant, till någon välgörenhetsorganisation men det är ett val som ska göras.

När jag funderade på det här inför blodgivningen, hur jag skulle göra den här gången, fick jag lite dåligt samvete. Varför ska jag ens fundera på att ta något ur skåpet liksom? När jag har möjlighet att göra två bra saker utan att det kostar mig något annat än tid och ja såklart lite blod. Men å andra sidan, sa Elin i sin inre debatt, varför ska du måsta göra dubbla bra saker. Det kanske finns något i skåpet du vill ha liksom.

Det slutade med att jag kompromissade lite med mitt samvete och ja vad nu den andra rösten var och beslutade att jag varannan gång skänker pengarna och varannan gång väljer ur skåpet.

Trots denna deal med mig själv fick jag dåligt samvete när kvinnan i receptionen frågade. Då gjorde jag helt enkelt så här. Jag och M kikade på vad som fanns i skåpet och så kom jag fram till att jag inte hittade något som jag verkligen ville ha och därmed såg jag ingen anledning till att välja något utan skänkte de ynka 30 kronorna till Världsnaturfonden.

Ja okej, jag kanske övertänker såna här saker. Men hellre det än att inte fundera alls. M väntade snällt på mig i väntsalen och hon sa att hon hört flera som lät som att de aldrig i livet kunde tänka sig att skänka bort de där 30 kronorna istället för att få något själv. Det är de människorna, som inte ens funderar på det, som jag tycker ska ha lite dåligt samvete. Sen tycker jag däremot att det är upp till var och en att välja och det ska inte finnas någon skam i det ena eller andra valet :)

I övrigt har jag varit på Riskettan ikväll. För er som inte vet är det en 3 timmar lång kurs som är obligatorisk sedan 2009 och handlar om bland annat alkohol och andra droger. Trevlig kväll, för egen del tycker jag inte att det var något direkt nytt men men. Körlektion imorgon, bäst att vila upp sig!

Blodgivning

Ska lämna blod idag och gör nu mitt bästa för att dricka, dricka, dricka och...dricka lite till. Haha nä riktigt så mycket dricker jag inte men det är alltid bra att trycka i sig lite extra vatten för sakens skull. Får snart efterlängtat besök av fina M också som jag inte träffat på aslänge. Tur hon flyttat tillbaka till de norra breddgraderna :D

För övrigt sitter jag och försöker formulera ihop ett dokument om en Norrlandscup för westernryttare. Inte min idé men det är distriktsmöte på söndag och syrran har fått i uppgift att presentera ett förslag om jag förstått det rätt. Måste försöka spåra vem det var som kom med idén från första början så att rätt person får cred men det är ett senare problem.

Just nu är jag i stadiet att jag bara skriver allting jag kommer på och även sidospårstankar om det jag just skrivit. Sedan mailar jag iväg det till systrarna och hoppas att de någon gång i år tänker kolla sin mail. Har redan hunnit skicka tre nya versioner av det jag skrev igår kväll...men ja jag borde nog kanske läsa lite mer koncernredovisning också så.

Hockey ikväll och jag är på riskettan halva matchen. Typisch. Men men sånt som händer. Verkar som att lock outen börjar lösas upp lite smått, vet inte vad jag känner inför det. En del av mig hoppades faktiskt på att de skulle ställa in säsongen så att vi skulle få hem några fler spelare och nu blir jag lite orolig över hur länge Steen blir kvar. Men men det löser sig nog.

Onsdag idag alltså, trodde det var lördag när jag vaknade imorse :S Ej okej :P Ingen snö i Umeå än. Får se hur länge det stämmer. Regnar dock stadigt om än inte lika mycket som igår. Så är det. På återhörende //Elin

Att prata

Till alla er som tycker att jag pratar mycket, kanske för mycket, kan jag tala om en sak. Jag måste prata. Annars tappar jag rösten. Det är nästan vetenskapligt bevisat. Haha skämtåsido men jag tappar på allvar rösten om jag spenderar en dag utan att prata märkvärdigt mycket.

Som idag till exempel. Har haft hemmaplugg och bortsett från de ord jag växlade med personal på Vårdcentralen och de ord jag växlade med snubbarna som kollade ventilationen i min lägenhet så har jag varit tyst. Nä okej jag samtalade med syster i en telefon en stund också.

När jag nu så här på kvällskvisten fick för mig att friskrika lite till en kung låt så blev jag lite besviken. Jag har som inte tillräckligt med röst för att friskrika, inte på en hälsosam nivå sett till mina stämband iaf. Om det nu någonsin är hälsosamt för stämbanden att friskrika ;)

Jag känner på mig att ni är nyfikna på vad ventilationsgrabbarna sa och ja. Jag minns inte riktigt. Det var något som mäts i kg som var för lågt och ja...kiloantalet låg på tre...alternativt trettio. Hm bra att jag lyssnade noggrant för att kunna beskriva problemet för värden haha Får se vad Bostaden gör åt det men uppenbarligen är det tillräckligt med luft för att jag ska överleva iaf ;)

Var med Jo och lyssnade på Magnus Bétner snacka politik på universitetet. Jag är som inte så insatt i politik eller egentligen är jag väl det men ändå inte...hm vi lämnar det och kommer till poängen...så jag gick väl mest dit för att höra på han för sakens skull. Han är ju som rolig oavsett sammanhang. Som han sa som kommentar på den överfulla salen "Ja jag tvivlar på att alla har kommit hit för att höra min politiska åsikt, de flesta vill väl bara se snubben från tv" Haha true that. Hade en del intressanta åsikter, en del som jag kan köpa och en del som jag inte alls köper. Men så är det.

Nu ska jag käka ett redigt kvällsfika så jag laddar upp reserverna ordentligt inför morgondagens blodgivning :P //Elin

Modig Modoit

Ja jag säger då det. Nog för att jag knappast vet allt som finns att veta om Modos framfart i världen, men när jag börjar komma med heltokiga felaktigheter...då är det illa.

Pratade Foppa - Hellenius hörna - "dra på han en smäll"-klippet med min körlärare och så beskrev han ett minne från den matchen och lägger någon kommentar i stil att men vänta du kanske inte ens var född då varav jag lite stött påpekar att jag är 80-talist och visst minns matchen...tills jag vaknade upp och insåg att jag satt och beskrev ett minne från -99 när vi var sååå nära guldet men Brynäs knep det mitt framför våra ögon...ja jag erkände att han mer eller mindre hade rätt och blev snäppet ödmjukare på kuppen ;) Tur jag ska på hälsokoll imorgon :P

Ja när jag inte har koll på mina Modo-fakta på en viss nivå då är det något fel :P Appropå Modo så måste jag fråga, vad är oddsen att det såklart är onsdagsmatch den enda gången min körskolekurs går på en icke-hockey dag? Ej okej! Haha men sånt är livet :P Lyckan över att Riskettan inte låg på en tisdag eller torsdag blev med andra ord kortvarig...

Nämen nu har jag varit ut och hämtat mina regnkläder och hunnit prova dem till och med .Känns bra. Får se om det slutar regna nu då när jag skaffat mig riktiga regnkläder ;) Håll tummarna för att de håller måttet! Nu har jag minsann gjort mig förtjänt av lite Dexter! //Elin

Körlektion numero ocho y nueve

Känner att jag fick lite spontant hjärnsläpp right now...kan för allt i världen inte komma på vad vi gjorde förra körlektionen. Haha efter att ha tittat tillbaka på mina tidigare inlägg inser jag vad som hänt. Jag körde ju dubbellektion idag, bra där Elin! Vilket innebär att lektion åtta och nio i teorin är lektion åtta...och nio haha ;)

Landsvägskörning på schemat idag så vi körde iväg mot Yttertavle, nu kan jag placera ännu ett lådställe haha. Målen med lektion(erna)en var att jag skulle få testa på pallnit och kraftig acceleration samt hela allt det här med riskbedömning.

Dagens lärdomar:
- att våga använda bromsen
- att våga använda gasen
- att alltid vänta sig det oväntade

Kan tyckas som självklarheter och så även för mig, när jag inte sitter i en bil ;) Gick relativt bra, fick köra sträckor själv där Nicklas satt tyst med åtminstone godkänt i betyg.

Några fler lärdomar:
- det är inte kul att pallnita, men det är mindre oroligt när man vet vad man väntar sig
- ta inte ut segern i förskott haha

Kom vid ett övergångsställe uppe vid IKSU där det är rätt mycket cykeltrafik och uppmärksammade duktigt två cyklister som skulle över men glömde stängde som av sensorn efter att de passerat :P Men man lär av sina misstag.

Skrämde iaf inte upp min körskollärare något och det är ju alltid fint ;) Den dagen jag lyckas med det, den dagen kommer jag vara missnöjd på riktigt.

Nästa lektion är det stadskörning som gäller. Ska bli intressant. Har insett att det kommer bli knivigt med en praktik som dyker upp om sådär tre veckor...vill ogärna ha ett sex veckor långt uppehåll på körlektionerna även om jag kan köra hemma varje helg åtminstone. Får se hur jag löser det. Har iaf lyckats trycka in tio lektioner till innan det är dags för praktik.

Tänk så lustigt att jag fått kallelse till tandläkaren samma dag som min praktik börjar. Praktiskt, om jag nu får OK att pysa iväg. Dock har jag för mig att hon sist sa att det skulle ta två år innan de kallar mig igen...och mig vetligt har det icke gott två år.

Mina regnkläder har kommit, yey! Ska snart cykla ut och hämta dem, middag först bara. Imorgon blir det en sväng till Vårdcentralen för hälsokontroll, kan inte skada så säg. I övrigt ska lägenhetens ventilation kontrolleras i veckan, bäst att hålla städat då ;) Nä men middag på det! //Elin

Reklam

Jag lägger inte jättestor vikt på Facebook-reklamen men jag irriterar mig helt klart på när det dyker upp reklam som jag är sååå ointresserad av att det inte är sant :P Haha ja för inte så länge sedan dök det alltför ofta upp en annons som gjorde reklam för Timrå IK. Brukar ni läsa bloggen känner ni kanske igen den:

 
Ja, varför skulle jag vilja ha det senaste om Timrå hockey i mitt flöde liksom?! Borde vara självklart för Facebook tycker jag haha Nu har de dock skärpt till sig och idag är det denna som ligger i kanten:
 
Inte för att jag tänkt skaffa C More men nog tusan ser jag hellre den här annonsen dagligen än den övre ;) Idag är en renodlad pluggdag. Nä inte riktigt. Har äntligen lyckats öppna dammsugaren så jag kunnat byta påse, ja jag vet det är lite pinsamt. Så det blir till att finally dammsuga. Fort är ju det gjort och ja även om det inte känns som det nu misstänker jag att disken blir ren relativt fort också bara jag tar tag i det :P
 
I övrigt är det TORSDAG och inte nog med det, det är HockeyTorsdag. Me like :) Nämen fram med böckerna och öva lite förvärvsanalys då! //Elin

Fina onsdag

Regnkläder beställda, fått träffat min bästa särbo, äte gofika och garvat åt Ung och Bortskämd. Imponerad av killen på Coop som helt gravallvarligt förklarade att fiskpinnar inte är en egen slags fisk som man bara kapat huvud och armar av som Jennie beskrev det...haha jadu.

Imorgon är det städ-/disk-/plugg-/hockeydag ;) Tagit beslut om att jag ska åka till skogen över helgen och köra. Måste få lite mängdträning mellan körlektionerna. Det blir nog finemang det! Nä nu är jag trött så sängen på det då! //Elin

Körlektion numero siete

Onsdag idag och oj vilken onsdag! Haha kanske inte så märkvärdig som det lät utifrån det där utropet men helt klart en bra dag. Körlektion imorse och idag stod saxvändning högst upp på schemat. Fick även öva på att backa in i parkeringsruta och så körde vi runt lite på Berghem. Nästa vecka blir det dubbellektion på landsväg och sedan stadskörning, det går framåt :D

Satt på körskolan och pluggade teori på körskolan efter lektionen fram till lunch. Hann med ett par datortest och det går framåt även där. Blir fortfarande irriterad på hur löjliga vissa alternativ är haha :P Hann med en pratstund med bästa Harrieth på kontoret också, alltid trevligt :)

Enda mörka fläcken på den här dagen, förutom lite småmulet väder och en tippad cykel, var den kvarglömda lunchen. Skrev igår upp matlåda på whiteboarden för att jag sku komma ihåg den. Vilket jag ändå inte gjorde :P Fick bli plocksallad från Ica istället men oj så gott och det förtjänade jag minsann :)

Innan eftermiddagens föreläsning kikade jag in på bibblan för att kolla mailen och av en slump gick jag in på Cambro och se, där låg tentaresultaten för tentan vi skrev i fredags. GODKÄND, så gött! Gjorde inte direkt dagen sämre ;)

Ägnade ett par timmar till att lära om hur minoritetsintresset påverkar koncernredovisningen och så cyklade jag hem. Swoosh så var den dagen nästan borta :P Den glömda lunchen fick bli middag och nu ska jag snart iväg till Boden för lite umgänge, inte orten om ni trodde det utan min Boden :P Lät som att det ska bakas lite tårta :O

Nämen gött med en 4-0 seger igår eller vad säger ni? GÖöör gott säger jag! Halleluja säger jag bara :) En tredjeplats i tabellen for now och ja om jag inte är helt ute och cyklar är vi fyra lag i toppen på 22 poäng. Då måste vi dock ta hänsyn till att HV-LHF match bröts efter Oscar Sundhs otäcka smäll :S Inte kul.

Anyways, onsdag idag alltså. Bra onsdag. Imorgon väntar jag mig världens bästa torsdag, blir bra det! //Elin

Körlektion numero seis

Jaha. Idag var det dags igen. Det utlovade solskenet och fågelkvittret uteblev men regnet höll sig borta ända tills jag skulle cykla hem :P På schemat idag: U-sväng och backning, främst backning. Tusan vad jag är slut i mitt vänsterben. Asjobbigt att krypköra baklänges, blir ju som en annan belastning i försöken att reglera kopplingen smidigt.

Ja vad har jag då att säga. Inledningsvis jobbade jag lite teori mellan universitetsföreläsningen och körlektionen. Det gick helt okej. Blir mest frustrerad över de dumma frågorna/dumma formuleringarna det är i testen. Körlektionen då. Jo det gick fint. Jag är inte direkt någon stjärna på att backa runt gathörn i alla fall. Som vanligt var Niklas nöjd med min insats, jag själv mindre nöjd över det mesta. Det skyller jag dock lite på vädret och att fredagens tenta fortfarande hänger lite i hasorna på mig. Nä men jag har inte hållit på och backa så mycket utom att backa ut från där jag stått parkerad och så, så jag kan väl sträcka mig som så att min insats var bra och resultatet av den helt okej när lektionen var slut iaf.

Lurigt som tusan det här med att backa, jag är mycket för att veva lite onödigt mycket men det blir bättre ;P Halva backningen fick jag grepp om ganska snabbt tycker jag, första biten runt gatuhörnet innan jag ska rakställa bilen igen. Det där med att rakställa bilen när jag kör baklänges är inte min grej. Nog svårt när jag kör framåt men men. Nu ska jag smälta det här ett tag så får vi se vad det blir för nå påhitt på onsdag!

Nu börjar jag iaf komma så pass långt i körningen att jag inte cyklar hem med en hel lista av "att tänka på"-saker och det är ju fint ;)

Liten parentes på det hela. Jag var beredd att cykla ut på Ersboda för att hämta min kursbok men tänk den låg innanför dörren när jag kom hem :D Yey för små böcker! Inte nog med det, mina bilder (hade erbjudandekod hos Fujidirekt, 100 bilder gratis 29 kr i frakt) har också kommit :D Superbra kvalla på dem, helt otroligt vad bra bilder det blir av min mobilkamera också :O Kanske inte fullt så bra när det är tagit inomhus men utebilder oj oj oj :P Så nu ska jag byta ut lite i ramarna :D Kommer bli muy bien tror jag! //Elin

It's friday, friday

En sak är säker. Det är på alla sätt och vis lättare att få saker gjort när de bara innefattar en själv. Missförstå mig rätt, jag tycker om att jobba med andra. Då har man folk att dela sin frustration/glädje eller vad tusan det framkallar för känslor meeeen så är det det här med att göra saker som är beroende av att andra gör saker på annan destination än en själv, ja då hjälps man ju som inte åt heller egentligen. För att systemet ska funka måste alla göra sitt, vilket oftast är fallet men problemet som egentligen blir är att man inte har tid att göra saker på samma sekund vilket innebär att det alltid är någon som väntar på den andra.

Jag och systrarna håller på med en enkät gällande westerntävlingar som skulle ha varit utskickad för ja...ett tag sedan. Men problemet är det att först ville vi ha feedback från övriga klubbar, en process som gick rätt smärtfritt, sedan gatt vi redigera enkäten och just den där redigeringen skulle ha ägt rum när ingen hade tid med den helt enkelt. Inte hållbart. Synd vi inte tog tag i det lite tidigare, typ i somras när vi alla var på samma ort och hade mer eller mindre semester. Men nu är den nästan klar iaf, bättre sent än aldrig säg ;)

Tentan gick...ja den gick helt enkelt. Bra eller dåligt vill jag inte uttala mig om men det kändes okej. Lär väl se på tre veckor. Jävligt trött blev jag om ni ursäktar språket. Tänkte ta en powernap när jag kom hem men så fastnade jag på Ica medan en trevlig Ica-människa försökte lista ut vad jag gatt köpa för att få bakduken jag lovat kirra till syrran. Det slutade med att jag kom undan med att bara köpa smöret och inte de andra två produkterna som ingen riktigt visste vad de var ;) Inte mig emot! Cyklade hem, pratade med folket hemma, snöade in på enkäten, började jobba med enkäten, glömde äta, jobbade med enkäten, åt, jobbade med enkäten och nu måste jag invänta att syster har tid att svara på några frågor så att jag kan göra klart enkäten. Nu, fyra timmar senare, känner jag fortfarande för att ta en powernap. Kanske lika bra att göra det då.

Skulle ju cykla till Ersboda och köpa regnkläder idag. Det började såklart regna på vägen hem från tentan. Och nu regnar det rätt mycket. Så nej. Ingen cykeltur till Ersboda idag. Är ändå för trött. Galet vad lite siffror kan göra med ens huvud :P

Imorgon ska jag hälsa på en kompis som jag inte sett på väldigt länge, efter det besöket får jag nog tvinga mig själv till Jula för jag tänker då inte vara utan regnkläder när nästa vecka börjar! Nä tupplur på den kanske! //Elin

Two things

Det är två saker jag är väldigt bra att hinna med under tentaperioder: städa och baka. Vill påpeka att jag hinner med att plugga också men av någon anledning blir jag alltid lite huslig av mig när det vankas tenta. Igår blev det blåbärsmuffins och idag kanelbullar, det är ju Kanelbullens dag för tusan ;)
 
Nackdelen med att jag får både städ- och bakimpulser är att bak = disk och städ är till en del = avlägsna smutsig disk. Avlägsna som i diska inte som i slänga. :P Ja just jag bakade faktiskt matbröd igår också. Mycket bra.

Nu har jag alltså gjort av med min jäst innan den hann bli för gammal, "yey me" som Izzie i Grey's anatomy skulle sagt. Lite skadad för tillfället. På tal om tv-serier...film...bio så bestämde jag mig för att ge bort de biobiljetter jag vann för ett bra tag sedan. Av principsak får de inte go to waste även om jag inte betalat för dem och då tyckte jag det passade ypperligt att ge dem till en kompis som gjort sig förtjänt av lite bio. Varför inte gå själv? Ja det tänkte också men så insåg jag att jag helt enkelt inte hittade någon film som jag blev det minsta exalterad över. Dessutom skulle jag vilja sova bort dagarna från och med efter tentan imorgon till nästa kurs på måndag :P Inte riktigt bio-humör med andra ord.

Shit, redan middagstid :S Bäst jag tar och gör ett sista pluggryck! //Elin

Körlektion numero cinco

Kanelbullens dag idag. Eat that, som Stellan skulle ha sagt :P Var iväg och körde imorse. Glad att jag tog med mig ett par torra byxor för det regnade och blåste som tusan så jag var dyngsur när jag väl var framme på körskolan :P

Vi skulle ha tränat på att backa idag men eftersom det regnade rätt ordentligt blev det till att öva parkering istället. Det gick ganska bra, lite lurigt det där med att parkera. Främst tycker jag det är svårt att bedöma när det är dags att svänga in mot rutan för att komma så rakt som möjligt och så att bedöma hur långt jag har framåt.

Det här med att inte titta på bilen bredvid utan titta framåt, för att inte automatiskt dra mot bilen som jag inte vill köra in i, verkar inte riktigt vara min grej. Så mycket tjat om att titta dit man ska när man rider så jag borde väl egentligen vara kung på det :P Får skylla på att jag inte rider så ofta längre.

Finns väl egentligen inte så mycket att säga om dagens lektion. Körde in i en ruta, backade ut, körde in i en annan ruta, backade ut, körde iväg och körde in i en ruta, backade ut. Ja ni fattar :P Jag är iaf kung på att krypköra enligt min körlärare. Kan ha varit mitt eget ordval :P

Nästa vecka blir det då backning och vändning och så trodde Niklas att jag har två lektioner kvar innan jag är klar med grundkörningen. Det känns som ett rätt okej betyg! Idag fick jag till och med heta Elin hela lektionen ;) Körde förresten Tiguanen idag igen och det är bra att jag får träna parkering med den större bilen, som Niklas sa så blir det ju lättare sen ifall jag har Golfen på uppkörningen.

Ikväll är det hockey. Innan dess ska jag 1. äta lunch vilket jag just insåg att jag glömt (kom nyss hem) 2. plugga för morgondagens tenta (vilket inte kommer bli åtta timmar idag) 3. baka kanelbullar. Ja det var väl ungefär det. Så bra att jag fick för mig att jag skulle handla på vägen hem. Inte bara för att jag nu har så att jag kan göra kanelbullar utan även för att jag i butiken insåg att jag kanske skulle haft lite tentamat för morgondagen. För den delen var mjölken slut. Så oavsett borde jag ha handlat. Lätt att glömma att saker är slut även om jag påminns om det varje gång jag öppnar kylskåpet ;)

Mat på det! //Elin

Kaos

Just nu är det lite av ett kaos i min lägenhet. Jag är inte den som inte erkänner det. Det är kaos. Disken ryms än så länge i diskhon, tack och lov, bordet täcks av random papper som jag försöker utnyttja på bästa sätt för att lära mig något av den information som finns på dem. Sängen, som brukar bäddas på ren reflex varje morgon, är verkligen inte bäddad och ska jag vara lite mer specifik så är dynan nästan nere på golvet. "Soffan", med andra ord gästsängen, är fylld av kläder och diverse andra ting. Det är återvinning lite överallt där det inte ska vara också. Måste tömma återvinningen. Men för att se det från den ljusa sidan, hade ni kommit hit hade ni mest troligt tyckt att jag just överdrivit när jag beskriver lägenhetens tillstånd som kaos. I jämförelse är det nog rätt städat, bara jag inte jämför med hur jag brukar ha det ;)

Satt och pluggade tre timmar utan paus imorse, duktig flicka. Inte så överdrivet duktigt men duktigare än igår då jag varvade med att plugga allt mellan en halvtimme och 1,5 timme i taget. Men det gäller att lyssna på sitt huvud och lägga upp det så man lär sig så mycket som möjligt. Jag gjorde min åttatimmarsdag igår iaf och det planerar jag att göra idag också. Imorgon är väl planen att det ska bli åtta timmars plugg men vi får se. Tenta på fredag så antingen känner jag att jag kan det eller så blir det längre dag på torsdag.

I övrigt gjorde jag amerikanske pannkakor som jag åt med blåbär och lite sirap, mumma! Måste baka matbröd idag så att min jäst inte går och blir gammal. Borde göra nått av äggen också och just nu lutar den mot en broccoligratäng och eventuellt lite fika att stoppa i frysen. Vi får se.

Har beställt nästa kurs kursbok och försöker reda ut vilken examensarbetekurs jag borde söka till. Måste ha sökt innan 15 oktober så än brinner det inte men ändå. Det som är irriterande är att jag mer eller mindre måste bestämma mig för vad jag ska skriva om nu, sådär ett halvår innan kursen börjar, för att jag ska veta vilken institution jag ska söka till. Great. Ge mig lite mer att tänka på vetja :P

Hockeyn igår gick ju bra. Inte bara bra utan GREAT. Vinst är alltid great. Passade på att göra en heluppdatering av min tabell på whiteboarden nu när vi ligger på fjärdeplatsen ;) Heja Modo! Hockeyn imorgon igenmot Luleå. Ska se till att hålla garderobsdörren stängd.

Ska köra igång ett nytt träningsprogram (6 minuter på morgonen- program) idag hade jag tänkt men programmet jag tänkte börja med kräver något slags trappsteg...få se vad jag kan uppfinna av det jag har i lägenheten. Body toning är det som gäller två veckor framåt. Lär vara lite mer ansträngande än stretching-programmet jag kört och förhoppningsvis kommer jag märka lite mer skillnad. Men vi ser väl.

Nämen slänga ihop en matbrödsdeg kanske! //Elin

Körlektion numero quatro

Har min pluggpaus (15 min paus in between varje timme som jag spenderat till studierna) right now så det är väl bäst att passa på att rapportera från morgonens körlektion medan jag fortfarande kommer ihåg vad vi gjorde :P

Idag fick vi sällskap i bilen av någon som håller på att utbilda sig till...hm uppkörarmänniska? Det heter förmodligen något annat men ni kanske förstår. Han märkte jag inte så mycket av i min lilla körbubbla. Fick köra den större bilen idag, har kört Golfen tidigare men idag blev det Tiguanen.

Fick åka lite först medan Niklas la grunden för korsningskörning, vilket vi iofs gjorde sist så jag hade som relativt bra koll på allt han sa men det är alltid nyttigt med repetition. Så fick jag ta över bilen och så nötte vi korsningar helt enkelt. Har egentligen inte så mycket att säga om lektionen, fick sköta mig hyfsat själv förutom när jag var så koncentrerad på cyklisterna som tycktes var överallt så att jag missade att trafikljuset slog om till rött ;) Tur det finns dubbelkommando säg :P Blir lätt så när jag än är i stadiet då Niklas så att säga tar ansvar för reglerna men nu när jag börjar bli säkrare på körningen ska jag försöka tänka lite mer på saker och ting.

Dagens betyg? Inga nya "att tänka på", kom ur min bromsa-först-koppla-sen-när-du-kör-i-högre-hastigheter-rutin men det är bara att mantra in det lite till. Han tyckte jag hanterade bilen på ett bra sätt trots att jag inte kört den förut, kan säga att det var lättare att byta till den än att byta till bäst-bilarna hemma :P Och varken Niklas eller mannen i baksätet var det minsta rädd under lektionen haha ja det kan ju vara fördel :P

Tycker det är lustigt att min körlärare minns ganska mycket om mig men inte kan komma ihåg mitt namn :P Jag har full förståelse för det med tanke på hur många han kör med och dessutom byter person var 40:onde minut men det är lite kul. Fick heta Ellinor idag igen. Precis som jag redan kommit fram till är det efternamnet som stället till det ;)

Nä nu är minsann min paus slut, tillbaka till den engelska artikeln om resultathantering. Ganska intressant men ganska tröttsamt. Om en timme får jag sätta upp de nya löpsedlarna på The Spirit wall ;D Bra med "belöningssystem". Hej med er så länge! //Elin

Körlektion numero tres

Har jag väl börjat rapportera min väg till körkortet kan jag lika gärna fortsätta med det. Insåg att jag ännu inte lämnat någon rapport för fredagens körlektion, mest på grund av att jag for från körskolan direkt till tåget och sedan inte bloggat något under helgen i och med att jag varit i skogen och andats frisk luft.

Efter min första körlektion var jag på väldigt bra humör, inte för att det gick klockrent men för att det kändes helt okej och jag hade varit nervös för att det inte skulle göra det. Inför den andra körlektionen var jag knappt nervös tack vara att det känts så bra under första. Den kändes av någon anledning, säkert dagens humör, inte bra alls även om det gick helt okej. I fredags var det alltså dags för den tredje lektionen.

På schemat stod korsningskörning. Solen sken, jag var på bra humör och vi körde iväg för att öva lite korsningar på Berghem. Jag ska hålla mig kort, om nu det är möjligt. Inledningsvis när jag fick handledning genom korsningarna gick det som fina fisken, mätt i tredje-lektionen-mått, och jag tyckte jag hade koll på relativt mycket själv. När jag sedan skulle börja "ta hand om" varann korsning själv gick det lite blandat. Det här med att avgöra när jag bör ta ettan i en korsning och när jag kan nöja mig med tvåan är inte riktigt min grej. Blev en rejält misslyckad korsning där jag inte insåg att jag borde tagit ettan innan det var för sent. Det hela innebar en på tok för snabb sväng och mycket minus i protokollet men som min körlärare sa "det där var inte bra, men jag hann aldrig bli rädd så nu ska vi inte haka upp oss på det utan fundera på vad som hände istället" Vi fortsatte poa på med lite korsningar och nu ska ni få höra en rolig historia, kanske inte så rolig för er som inte är insatt eller var där men ni får väl försöka föreställa er.

Jag har haft lite problem med det här med att jag ska bromsa innan jag trycker ner kopplingen när jag ska stanna/växla ner från högre hastigheter men i fredags visade jag att mina försök att teoretiskt pränta in det som mantra har gett resultat. Lite för bra resultat. Den "rutinen" var just vad som ställde till det lite för mig i fredags. Vi kommer till en korsning där jag så att säga ska få sköta mig själv. Jag ser att det är usel sikt (det är lite uppförsbacke och häckar åt både vänster och höger) och sitter och tänker på att jag ska växla ner på ettan. Av någon anledning hakar jag upp mig på att det är jättedålig sikt åt höger och bilarna därifrån har dessutom nerförsbacke vad jag nu skulle fundera på det för. Dessa tankar gör mig lite, ja tankspridd helt enkelt och när jag då ska växla trycker jag först ner bromsen (jag kör i uppförsbacke!?) och bilen börjar protestera (låta och skaka och skrika JAG FÅR SNART MOTORSTOPP). Jag hatar, verkligen HATAR när bilar protesterar högljutt och i denna situation fick jag någon slags brainfreeze. Det jag borde har gjort var att trycka ner kopplingen. Vad jag gjorde har jag ingen aning om riktigt, tror jag kanske tryckte mer på bromsen eller alternativt släppte alla pedaler och efter vad som kändes som en evighet fick bilen motorstopp. Den där Volkswagen får inte motorstopp alltför lätt. Jag muttrar rätt förbannat, på mig själv "ååh vad jag hatar bilar som låter så där". Missförstå mig rätt, det är egentligen inte bilarna jag hatar utan det faktum att det är så tydligt att jag gör fel ;) Min körlärare skrattar och säger något i stil med att det är så härligt att jag kommer med världens ramsa. Han tyckte jag sa "Jag hatar alla jävla biljävlar" Hm. Allting är relativt, kanske var det jag sa högt även om jag tänkte något annat :P Ja ni, nu har ni något som ni kan skratta åt tills ni gråter. Det var i alla fall det jag ville göra när det hände, ni borde önska att ni varit där :P

Jag menar kom igen, bromsa i uppförsbacke? Inte koppla att det var dags för att trycka ner kopplingen när bilen börjar "hosta" som ett tok? Haha ja man kan inte annat än att skratta. Men det är så här det funkar, inlärning. Först är allt ett tjötter, sen lär man in något slags system och nästa steg är helt enkelt att lära sig att det systemet inte alltid fungerar och välja när man använder det ;)

Blev en "kör-in-och-stanna-mjukt-vid-vägkanten" och till skillnaden från onsdagen så blev det en klockren stopp på en gång ;) MVG på den, slutade på VG+ gången innan när det var vad vi tränade mest hela lektionen haha Men nu var det ju det här med vad jag ska tänka på till nästa gång.

- Bromsa inte i uppförsbacke (mitt eget konstaterande, även självklarheter tåls att upprepas)
- Glömmer fortfarande släppa gasen ibland när jag ska växla
- Bedöma vilken växel det är lämpligt att svänga på
- Är jag osäker på hur sikten är ska jag köra på tvåan tills jag bestämt mig om det är dåligt sikt.
- Växla inte ner för tidigt, stoppar upp trafiken.
- Titta dit jag ska och titta långt fram, vilket mer eller mindre är en huvudprincip i ridningen så det borde jag ju vara kung på...;)
- Titta först, blinka sen.

Nu kanske några av ni som läser det här, speciellt ni som redan har körkort, tycker att vissa punkter är självklara men jag lär mig ett nytt alfabet. Ingenting är självklart. A, Å, Ä är inte samma bokstav med olika antal prickar utan olika bokstäver som används i olika situationer. Så jag lär mig mitt alfabet, i min takt och gör de misstag som jag behöver göra för att lära mig :) Och medan jag gör det tänker jag dela med mig av mina ups and downs till er utan att skämmas det minsta för det! Det är ju ändå alla tokigheter jag gör som är roligast att berätta om haha Återkommer med en ny rapport imorgon :) Då blir det lite mer korsningar och så ska det visst backas runt gatuhörn :S Wish me luck ;) //Elin

Två funderingar

Tillbaka i Umeå och jag måste bara få ventilera lite observationer jag hunnit med att göra under kvällen. Vi tar det väl i kronologisk ordning för att underlätta.

Imorse beställde jag tågbiljett för min hemresa till Umeå. Valde att ta den som mobilbiljett då det är det smidigaste ever. Glömde dock av att hålla koll på om jag fått den eller inte och när jag, en halvtimme innan avfärd från skogen, insåg att jag inte fått någon så fanns det bara en sak att göra. Ringa kundtjänst.

Många av er känner till proceduren. Ring numret till kundtjänst. Lyssna på en mekanisk kvinnoröst och vänta en evighet på att komma fram till vilken siffra du ska trycka, såvida du inte har tur och ditt ärende kommer först i listan. Vänta sedan en stund till för att göra ytterligare val gällande ditt ärende och till slut: vänta i kö.

När jag väl nådde kön fick jag veta att min kötid beräknades till tio minuter. Helt okej. Det innebar att jag och pappa skulle hinna fara till utsatt tid och därmed att jag både skulle få köra och hinna med tåget :P Tio minuter kändes lovande, när kvinnan i luren sedan sa att jag stod 39:a i kö blev jag lite less. "Du är fortfarande placerad i kö. Tack för att du väntar. Din placering i kön. Nummer trettio...två." Samma sak om och om och om och...om igen. Tack och lov tickade min placering i kön ner relativt fort. Det hindrade mig inte från att bli irriterad på den mekaniska kvinnan. Varför är det alltid kvinnoröster i telefonköer?! Var en tanke. Varför kan hon inte vara tyst lite längre, jag fattar väl att jag fortfarande är i kö eftersom det piper?! Var en annan tanke. Jag hann tänka mycket och ja, bli rätt irriterad. När min placering äntligen blev nummer ett kände jag hur otrevlig jag ville låta när samtalet kopplades fram. Ove på kundtjänst svarar och mitt hjärta smälter. Haha dagens överdrift men det var nästan så att hans trevliga och lugna stämma bytte ut irritationen mot ett leende. Och det var inte för att det var just Ove utan helt enkelt bara för att det var en trevlig kundtjänstmänniska. Vem har hjärta att låta otrevlig mot en sådan stämma? Det skadar inte heller när personen i andra ämnen har lite lagom norrländsk dialekt och säger att hen (ja jag använder "hen" medvetet för att retas, men medge att det är användbart!) ska se vad hen kan göra för att hjälpa mig. Idag hissar jag alla ni som jobbar på kundtjänst!

Så min första observation: jag kan inte och vill heller inte vara otrevlig mot folk på kundtjänst, oavsett hur irriterad eller arg jag är innan jag kommer fram för att få prata med någon. Nu till dagens andra observation. Jag åkte, som ni förstått, tåg upp till Umeå idag och jag slutar aldrig förundras över att alla resenärer ställer sig vid utgången redan när "nästa-station" ropas ut i högtalarna. Kom igen. Vi vet alla att tåget inte kommer stanna på ett bra tag och att vi inte kommer ut något snabbare för att vi ställer oss upp. Det jobbigaste med det hela är att jag blir påverkad av majoriteten. Jag brukar, när de ropar ut min station, börja ta på mig jackan och plocka iordning grejorna men när alla börjar resa sig och ställa sig vid utgången rycker det som i mig och jag känner en impuls att göra detsamma. Men jag gör det inte. För usch så onödigt att stå längre än nödvändigt liksom. Så alltså, dagens andra observation: dagens människor har så himla bråttom. Som att ni/vi inte visste det tidigare.

Imorgon börjar allvaret. Ska hinna med en körlektion, hm undra om jag har berättat om min tredje än...måste kolla arkivet, och sedan är det tentaplugg för hela dagen. Ha en trevlig vecka, vi lär ses här igen om jag känner min tentaprocess rätt ;) //Elin