Sömndokumentär

Tydligen är det inte när man gosar in sig i täcket som man blir sömning utan när man så att säga efter uppvärmning slappnar av och därmed sänker kroppstempen som man blir sömnig. Det förklarar varför det är lättare att sova i ett svalt rum antar jag. Nu snackar de om någon som har sömnstörning på hög level, intressant men inte så mycket matnyttigt för mig där inte...så är jag så trött att jag nästan somnar. Kanske ska sova istället för att titta på sömndokumentär :P

Haha insåg just att Tampa vs Boston går att kolla streamat klockan två inatt. Blir nog till att sova lite och kliva upp för det kanske ;) Huvva att vara soloseglare verkar inte mys :S

Mellan två och fem på eftermiddag är det bäst för de flesta att ta en powernap och då ska den vara på ungefär en halvtimme. Mellan 7-12 och 18-20 ska man undvika att ta tupplurar...med andra ord borde jag inte halvsova nu ;) Lider man av sömnbrist ska man ta en tupplur mellan den bästa tiden, alltså som nämnt mellan 14-17.

Det snackas snarkningar, själv gnisslar jag tänderna :p Undra om de har forskning om det haha Snarkningar är tydligen vibrationer i halsens mjukdelar...hehe

Nu säger de att vi inte ska mixtra med sömncykel...no kidding :P Nu testar de hur vin och kaffe påverkar sömnen, huruvida kaffe gör en piggar och ifall vin är en bra sängfösare. Kaffet gav kvinnan orolig sömn och snubben sov inge bättre tack vare vinet. Han somnade dock snabbt men det dröjde längre innan han nådde drömsömnen och så vaknade han också flera gånger. Inte dricka vin eller kaffe innan ni går och lägger er alltså. Synd att de inte testade med socker :P Inge alkohol eller kaffe 4 timmar innan sömn säger de och så ska man snitta åtta timmar per natt.

Det finns fem stadier, sömniga, ytlig sömn, tredje fjärde djupsömn, femte drömsömnen/djupsömn. Varje cykel är ungefär en och en halv timme. Om sömnen avbryts i en cykel så stör det oss i humör och så. Well tell me some news.

Men OMG nu får jag förklarat varför man vaknar av att det blir ljusare. Det har med melantomin eller nått att göra, sömnhormon. Celler bakom ögonen reagerar på dagsljus och skickar signaler till hjärnan att minska produktionen av sömnhormonet. Blått ljus är tydligen bra grejor.

Ät bättre, sov bättre! Kolhydrater vs. protein Kolhydratrik mat gör oss trötta, orkar inte dra det kemiska men :P Proteinrik mat gör oss piggare, fisk till lunch och pärer till middag då :P För att det ska funka ska man äta fyra timmar innan man lägger sig :O Ashungrig när man väl ska sova då!

Coolt nu håller de på att experimentera med jetlag. Ena killen får bara dricka vatten under en åtta timmars resa genom fem tidszoner och sedan när de är framme är det viktigt vad han äter. Sheat de påstår att det funkar. Inte illa. NU ska det dubbelkollas så det inte är inbillning. Jodu han är baskimej mer alert en snubben som fått ätit. Så vill ni slippa jetlag om ni ska flyga långt så ska ni ge fasen i att äta under flygturen och äta första "normala" mattiden när ni kommit fram.

Avslappning is the shit, spänna muskler och slappna av osv osv superbra enligt de här typerna. Kanske måste testa det nästa gång jag har svårt att somna. Oj i en hel kvart ska man spänna och slappna av musklerna :S Jaja när man ska sova har man ju ändå inget bättre för sig ;)

Lavendeldoft kan stimulera god sömn, hm tror minsann att jag har nått som luktar lavendel i Ume ;) Jaha så var den dokumentären slut, inga direkt revolutionerande upptäckter för mig men rätt intressant att få förklarat vad som händer i kroppen! //Elin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback